Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ali Samar, kamyoncu esnafının haklarını savunmasının doğal olduğunu ancak ücretlendirmede makul ve adil bir hesabın yapılması gerektiğini ifade etti.
Samar, bir nakliye aracının yakıt giderinin yanı sıra şoför maliyeti, bakım, arıza ve lastik gibi giderlerinin de bulunduğunu belirterek, "Bir araç ne kadar yakıt tüketiyorsa bunun yanında şoför ve diğer işletme giderleri de hesaplanmalıdır. Ancak ortaya çıkan maliyetler dikkate alındığında taşıma ücretlerinin makul seviyelerde tutulması gerekiyor" dedi.
Nakliye ücretlerinin belirlenmesinde bekleme sürelerinin de ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Samar, bazı araçların yükünü birkaç saat içerisinde boşaltabildiğini, bazılarının ise günlerce beklemek zorunda kaldığını ifade ederek bu durumun ayrı bir ücretlendirmeye tabi tutulmasının daha adil olacağını söyledi.
Kamyoncu esnafının da ekonomik zorluklar yaşadığını belirten Samar, oluşan maliyetlerin tamamının çiftçinin sırtına yüklenmemesi gerektiğini savundu. Üreticinin zaten artan girdi maliyetleri altında ezildiğine dikkat çeken Samar, "Şoför de mağdur olabilir ancak bunun çözümü çiftçiyi daha fazla yük altına sokmak değildir. Çiftçi üretmeye devam etmek zorundadır. Üreticinin korunması hem bölge ekonomisi hem de ülke tarımı açısından büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.
Buğday hasadının başlamasına sayılı günler kala üreticiler, nakliye ücretlerinin makul seviyelerde belirlenmesini ve hem çiftçinin hem de kamyoncu esnafının mağdur olmayacağı ortak bir çözüm bulunmasını talep ediyor.





YORUMLAR