Yılmaz’dan GAP çıkışı:
Reklam
  • Reklam

Yılmaz'dan GAP çıkışı:

Türkiye’de ilk kez Şanlıurfa’da “Bölgesel, Kalkınma, Yatırım, İşbirliği Forum ve Fuarı”nda konuşan Cevdet Yılmaz, artık Urfa’nın kültür ve tarım şehri olmasının yanı sıra sanayi şehri de olduğunu belirterek, klasik GAP’ın son bulduğunu yeni döneme uygun yeni bir GAP’ın modellenmesi gerektiğini ifade etti.

03 Eylül 2021 - 08:50

Türkiye’de kapılarını ilk kez Şanlıurfa’da açan “Bölgesel, Kalkınma, Yatırım, İşbirliği Forum ve Fuarı” bünyesinde düzenlenen Girişim Sermayesi Anadolu Buluşmalarının kapanışı protokolün konuşmalarıyla son buldu. Forum ve fuarın açılış konuşması bölümüne TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, AK Parti İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı, AK Parti MKYK Üyesi Vildan Polat, Milletvekili Zemzem Gülender Açanal, Mehmet Ali Cevheri’nin yanı sıra oda başkanları ve bürokratlar katıldı. Konuşmaların ardından protokol üyeleri fuardaki stantları ziyaret ederek bilgi aldı. Stantlarda her bölgeye has ürünler protokol üyelerine ikram edildi.

 

Fuarda yaptığı konuşmada Urfa protokolüne “Urfa için bir araya gelmeniz gerekiyor” diyen TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, “Fransızlar bir peynirden 1 milyar dolar kazanıyor. Urfa’nın peynir çeşidi daha fazla ama pazarlayamıyoruz” dedi.

 

“BU FUARI ULUSLARARASI DÜZEYDE DE YAPACAĞIZ”

Programda ilk konuşmayı Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı İbrahim Halil Peltek yaptı. Fuarın ilk defa Urfa’da yapılıyor olmasından dolayı büyük gurur duyduğunu belirten Peltek, “Sizleri aramızda görmek bizi mutlu etti. Dünya küreselleşirken Urfa’da tarımsal anlamda gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu fuarı pandemiden dolayı uluslararası düzeyde yapamadık. İnşallah bu forum ve fuarı uluslararası düzeyde de yapacağız. Bu fuar inşallah şehrimize faydalı olur” dedi.

 

“URFA İÇİN BİR ARAYA GELMENİZ GEREKİYOR”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında Urfa Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası Başkanlarına övgüler dizdi. Urfa’daki oda ve borsaların Londra, Paris ve Berlin odaları gibi uluslararası düzeyde hizmet verdiğini paylaşan Hisarcıklıoğlu, “Urfa’nın 30 tescilli ürünü var. Coğrafi işaret zenginlik demektir. Bu zenginlik uluslararası alanda da tescillenmiştir. Fransızlar bir peynirden 1 milyar dolar kazanıyor. Urfa’nın peynir çeşidi daha fazla ama pazarlayamıyoruz. ŞUTSO kendisinden sonra gelen odadan 2 kat daha fazla ürün tescil etmiştir. İnşallah bu gelişmeler girişimlerimizle daha fazla para kazandıracak. Rahmeti ve bereketi bulmak için bir araya gelmek gerekiyor. Urfa için bir araya gelmeniz gerekiyor” diye konuştu.

 

“URFA MEDENİYET TARİHİNE IŞIK TUTACAK”

Vali vekili İsmail Çetinkaya’da Urfa’nın yatırım konusunda 2 temel alanı olduğunu belirterek, “Tarım ve turizm bunun başında geliyor. Fıstık üretimimin 52’sini Urfa tek başına gerçekleştiriyor. Ciddi bir turizm potansiyelimiz var. Eylül ayında da Karahantepe’nin tanıtımını yapacağız. 8 tepede daha kazı sürüyor. Bu tepeler dünya medeniyet tarihine ışık tutacaktır. Şanlıurfa sahip olduğu turizm ve tarım potansiyelini iyi değerlendirirse çok iyi yerlere gelecektir” ifadelerini kullandı.

 

 

“SULANABİLECEK HER KARIŞ TOPRAĞI SULAMALIYIZ”

Fuarda konuşan Cevdet Yılmaz ise Urfa’da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Türkiye’nin yeni bir döneme girdiğini aktaran Yılmaz, “Çok zor dönemlerden geçtik. Çok badire atlattık. Her alanda dikkat kesilmemiz gereken bir gelişme dijitalleşmedir. Dikkat ederseniz Türkiye’deki unicornların tamamı teknoloji üzerine çalışıyor. Dijital teknoloji ile ekonomimizi nasıl geliştiririz bu düşünmeliyiz. Göbeklitepe’den beri tarım ve gıda stratejik bir sektör olmuştur. Pandemi ile birlikte bu sektörler daha önemli hale geldi. Cumhurbaşkanımız da pandemi başlarken tarımın altını çizmişti. Çok zor bir süreçten başarıyla geçtik. Katma değeri daha yüksek bir tarımı oluşturmalıyız. Bu noktada GAP’ın altını çizmeliyiz. Çok önemli barajlarımız var. Ancak önemli olan barajlardaki suyu toprakla buluşturmaktır. 2002’de GAP’ta sulanan alan büyüklüğü 200 bin hektarın altındaydı. Bugün 600 bin hektara çıktı. Hedefimiz 1 milyon 60 bin hektardır. DSİ’de ciddi bir ödenek artışı oldu. Önümüzdeki yıllarda da bunu arttırmalıyız. Sulanabilecek her karış toprağı sulamalıyız” şeklinde konuştu.

                                                                

“BURAYA YATIRIM YAPINCA KARŞILIĞINI ALIYORSUNUZ”

Sulanabilecek alanı arttırırken sulama verimliğinin de arttırılması gerektiğini sözlerine ekleyen Yılmaz, “Bu bölgemizin geleceği adına önem arz ediyor. Artık klasik GAP bitiyor. GAP bununla bitmeyecek tabi ki yeni bir GAP’ı modellemeliyiz. Yeni GAP dünyadaki gelişmelerle ilerleyecek dijital, kültürel bir GAP’ı geliştirmeliyiz. Bunun içinde gerekli olan her şey bu bölgede var. Güneş var. Kültür var. Tabiat var. Kültür turizmini geliştirmeliyiz. Burada o kadar çok gezilecek yer var ki. 2002’de GAP’ın 700 milyon dolar olan ihracatı bugün 10,5 milyar dolara çıktı. İhracat Türkiye ortalamasından daha fazla artmış. İstihdam da pandemi öncesinde 2 milyon 100 bindi. Bu şunu gösteriyor. Buraya yatırım yaptığınız zaman karşılığını alıyorsunuz. Burası yoksul kalacak bir bölge değildir. Buranın bereketli toprakları var. Genç nüfusu var. Kalkınmak için gerekli olan her şey var” diye konuştu.

 

BİHA

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KARAAĞAÇ ; HALİLIYE BİZİ BİZ HALİLİYE'Yİ SEVİYORUZ
KARAAĞAÇ ; HALİLIYE BİZİ BİZ HALİLİYE'Yİ SEVİYORUZ
BAŞKAN BAYDİLLİ: “HİZMET İSTİKRARI VE VİZYONEL PROJELERLE KARAKÖPRÜ’NÜN YOLU AÇIK
BAŞKAN BAYDİLLİ: “HİZMET İSTİKRARI VE VİZYONEL PROJELERLE...