Urfa’nın eğitimde kanayan yarası: Öğretmen açığı
Reklam
  • Reklam

Urfa’nın eğitimde kanayan yarası: Öğretmen açığı

ÖZEL HABER | Şanlıurfa’da yarıyıl tatilinin ardından yaklaşık 750 bin öğrenci ve 35 bin öğretmen pazartesi ders başı yapacak. Fakat Şanlıurfa, 2022-2023 eğitim öğretim yılı ikinci dönemine de öğretmen açığı sorunuyla başlıyor. Öğretmen eksikliğinin hat safhada olduğu kentte, dönem ortasında yaklaşık 400 öğretmenin tayin isteyip gitmesi ve öğretmen atamalarıyla ilgili MEB’den henüz bir açıklama yapılmaması sorunu derinleştiriyor.

03 Şubat 2023 - 13:01

 

 

2022-2023 eğitim öğretim yılı ikinci dönemi 6 Şubat Pazartesi başlıyor. Şanlıurfa’da yaklaşık 750 bin öğrenci ve 35 bin öğretmen hafta başı ders başı yapacak. Eğitimde başarı sıralamasında sonlarda yer alan Şanlıurfa, eğitim-öğretim yılının ikinci dönemine de sorunlarla başlıyor.

Kentte eğitim alanında en önemli sorunların başında öğretmen açığı geliyor. Yaklaşık 35 bin öğretmenin görev yaptığı Şanlıurfa’da öğretmen açığının 10 bini bulduğu belirtiliyor.

Yarıyıl tatili döneminde yaklaşık 400 öğretmen de tayin isteyerek farklı illere gitti.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise, kentteki öğretmen açığını sorununu ders ücreti karşılığında çalıştırdığı ücretli öğretmenlerle kapatmaya çalışıyor.

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve Eğitimciler Birliği Sendikası ( Eğitim-Bir-Sen) Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun’a göre Şanlıurfa’nın eğitimdeki en büyük iki sorunu öğretmen açığı ve ücretli öğretmen.

Ajans Urfa’ya konuşan Coşkun, olası bir atamada aslan payının Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip illerin başında gelen Şanlıurfa’ya verilmesi gerektiğini söyledi.

COŞKUN: DÖNEM ARASI 400’E YAKIN ÖĞRETMEN GİTTİ

Coşkun, yarıyıl tatilinde çok sayıda öğretmenin mazerete bağlı yer değiştirme tercihinde bulunduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

“Urfa’nın kanayan yarası her zaman söylediğimiz, söylemeye devam edeceğimiz gibi açığını bir türlü kapatamadığımız öğretmen açığı. Yaklaşık norm sayımız 30 binin üzerinde ama hali hazırda 10 bine yakın öğretmen açığımız devam etmekte. En son biliyorsunuz bu 15 günlük tatil dediğimiz birinci eğitim öğretim döneminin sonucunda özür grubundan dolayı yaklaşık 550 öğretmenimiz tayin istemişti, bunlardan 380’inin tayini çıktı. Çıkmayanların sebebi de diğer illerdeki kontenjanların sınırlı olmasından dolayı. O kontenjanların sınırlı olmama durumu olsaydı, belki 600 öğretmenimiz daha il dışına gidecekti. Dolayısıyla bizim bir an önce öğretmen açığımızı kapatmamız gerekir. Buradan Milli Eğitim Bakanımıza, milletvekillerimize bu işin paydaşlarına sesleniyorum; Urfa’da eğitim öğretiminin kalitesinin artması ve ileriye gitmesi için mutlaka bu öğretmen açığının kapatılması lazım. Eğitimde en büyük sorunumuz budur.”

“URFA’DA 4 BİNİN ÜZERİNDE ÜCRETLİ ÖĞRETMEN VAR”

MEB’in kentteki öğretmen açığı sorununu ücretli öğretmenlerle kapatmaya çalıştığını, bu yüzden ücretli öğretmen sayısında da artışlar yaşandığına dikkati çeken Coşkun, ”Şanlıurfa’da yaklaşık 4 binin üzerinde ücretli öğretmen var. Dolayısıyla bu öğretmen açığımızı, bu şekilde gidermeye çalışıyoruz. Ücretli öğretmenler girdikleri ders sayısına göre ücret alıyor. Maalesef ucuz bir işçilikten, tabiri caizse sömürmeden başka bir şey değil. Mutlaka bu öğretmenlerin kadrolu bir şekilde atamasının yapılması gerekir. Aksi takdirde böyle ucuz işçilikle, pansuman tedbirlerle her yıl aynı sıkıntı ve problemleri yaşamaktansa bir an önce Urfa’mızdaki ücretli öğretmenlerin kadrolu şekilde atamaları yapılarak, sorunun sıkıntının kökten çözülmesi gerekir” dedi.

“100 BİN ÖĞRETMENİN ATAMASI YAPILSIN”

Öğretmen atamasında sayısının 100 bini bulmasını beklediklerini dile getiren Coşkun, “Gönül isterdi ki 100 bin öğretmen atansın. Tabii ki her yıl olduğu gibi aslan payının tekrardan Urfa’ya verilip, öğretmen açığının kapatılması gerekiyor. Buradaki çocuklarımızın da düzgün, kaliteli ve her sınıfta kadrolu öğretmen vasıtasıyla eğitim öğretime hazır olması gerekir. Ben yine buradan yetkililere sesleniyorum, ataması yapılacak ilk öğretmen sayısının 100 binleri bulmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

MUSTAFA EKİNCİ – ÖZEL HABER / AJANS URFA

 

şanlıurfasorunöğretmenaçığıMEBibrahimCoşkunGeliyorilkbaşkanıurfasonEğitim,

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KARAAĞAÇ ; HALİLIYE BİZİ BİZ HALİLİYE'Yİ SEVİYORUZ
KARAAĞAÇ ; HALİLIYE BİZİ BİZ HALİLİYE'Yİ SEVİYORUZ
BAŞKAN BAYDİLLİ: “HİZMET İSTİKRARI VE VİZYONEL PROJELERLE KARAKÖPRÜ’NÜN YOLU AÇIK
BAŞKAN BAYDİLLİ: “HİZMET İSTİKRARI VE VİZYONEL PROJELERLE...