HÜDA PAR’dan çiftçiler için heyet gönderilsin çağrısı
Reklam
  • Reklam

HÜDA PAR'dan çiftçiler için heyet gönderilsin çağrısı

Kuyu suyu ile sulama yapıp yüksek enerji maliyetinden dolayı zarar eden çiftçilerin yalnız bırakıldığını belirten HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, Enerji Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı'ndan oluşan bir müfettiş heyetinin Şanlıurfa'ya gönderilmesi çağrısında bulundu.

16 Aralık 2022 - 18:56

 

 

Her hafta cuma günü saat 11.11'de Şanlıurfa'nın bir sorununu ve bu soruna yönelik çözüm önerilerini paylaşan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, bu hafta ise kuyu suyu ile sulama yapıp yüksek elektrik faturalarından dolayı zarar eden çiftçilerin sorunlarını gündeme taşıdı.

Şanlıurfa’nın köylerine giderek çiftçilerin sorunlarını dinleyen Özaslan, Şanlıurfa’ya müfettiş heyeti gönderilmesi için Ankara'ya çağrıda bulundu.

Tarımın başkenti olan Şanlıurfa'da çiftçiler, yüksek enerji maliyetinden dolayı zarar ediyor. Bin bir türlü zahmetlerle ürün eken çiftçiler, elektrik dağıtım şirketlerinin insafına terk edilmiş durumda.

Kaldırdığı ürününün sezon boyunca kullandığı elektriği dahi karşılamadığını söyleyen bir çiftçi, “Bir yıllık elektrik faturam 1 milyon 570 lira gelmiş. Arazim 400 dönüm, aldığım ürün elektrik faturasını karşılamıyor. TEDAŞ çiftçileri zor durumda bırakıyor, üretimi baltalıyor” dedi.

Hükümet yetkililerine seslenen bir çiftçi de, “Devlet Ukrayna’dan, Rusya’dan tahılı ithal edeceğine, onların çiftçilerini destekleyeceğine kendi çiftçisini desteklesin. Biz çiftçi olarak şuan ekiyoruz ama elektrik masraflarına yetişemiyoruz” dedi.

Elektrik dağıtım şirketinin kesintilerinden dolayı rekoltenin düştüğünü söyleyen bir başka çiftçi ise, “Temmuz ayının 15’inde elektriklerimiz özel firma tarafından plansız kesildi, mısırda rekolte çok düştü. Şu anda buğday ekiyorum. İlkbaharla birlikte, buğday ve mercimek sulamasında elektriklerimizi kesmesinler, özel firmanın merhametine terk etmesinler bizi” şeklinde konuştu.

Cazip sulama sistemine oranla yüksek enerji maliyeti ödediklerini ifade eden bir başka çiftçi ise, "Cazip sulama ile sulama yapan çiftçiler 100 dönüme 20-25 bin lira gibi bir fiyat öderken, biz kuyu suyu ile sulama yapan çiftçiler ise 220-250 bin liraya varan elektrik faturaları ödüyoruz. Bizim talebimiz, kuyu suyu ile sulama yapan çiftçilere ayrı bir destek sunulmasıdır" dedi.

 

“GİDİN BU IBAN NUMARASINA PARA YATIRIN”

Kuyu suyu ile sulama yapan çiftçilerin kaldırdıkları ürünlerin, elektrik faturasını dahi karşılamadığına dikkat çeken Özaslan, “Çiftçi kardeşlerimizin serzenişlerini duydunuz. Kuyu suyu ile sulama yapıyorlar. Fakat sattıkları ürün elektrik faturasını dahi karşılamıyor maalesef. Öbür taraftan diyorlar ki; biz elektrik sarfiyatımızı görmek istiyoruz. Fakat uzaktan okuma sistemi ile sayaçlar okunduğu için bizlere fatura ibraz edilmiyor, diyorlar. Elektrik dağıtım şirketine borcumuzu ödemek için gittiğimizde ise bize sadece bir rakam söyleniyor ve o rakam için küçük bir kağıda IBAN numarası yazıyorlar. Gidin bu IBAN numarasına para yatırın, deniliyor. Hukuk devletinde yaşıyoruz. Allah aşkına böyle bir uygulama olur mu? Ve diğer taraftan çiftçiler diyor ki, sulama dönemlerinde elektrik kesintilerine uğruyoruz, tarlada ürünlerimiz kuruyor" ifadelerini kullandı.

 

“BEREKETLİ SOFRALARIMIZIN KAHRAMANLARI OLAN ÇİFTÇİLERİ YALNIZLIĞA TERK ETMEYELİM”

Çiftçilerin yaşadıkları sorunlara karşı çözüm önerilerinde bulunan Özaslan, hükümete seslendi: “Çiftçilerin yaşadıkları bütün sorunlara karşı çözüm olarak diyoruz ki; Şanlıurfa milletvekilleri, özellikle iktidar milletvekilleri, bir araya gelsinler. Ankara’da gerekli girişimlerde bulunsunlar. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan oluşan bir müfettiş heyeti Şanlıurfa’ya gelsin, hem çiftçilerle hem de elektrik dağıtım şirketiyle görüşsünler. Adalet neyse onun gereği yapılsın! Lütfen, bereketli sofralarımızın kahramanları olan çiftçilerimizi yalnızlığa terk etmeyelim” çağrısında bulundu.

 

BİHA

 

çağrıçiftçidestekenerjiHÜDA PAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KARAAĞAÇ ; HALİLIYE BİZİ BİZ HALİLİYE'Yİ SEVİYORUZ
KARAAĞAÇ ; HALİLIYE BİZİ BİZ HALİLİYE'Yİ SEVİYORUZ
BAŞKAN BAYDİLLİ: “HİZMET İSTİKRARI VE VİZYONEL PROJELERLE KARAKÖPRÜ’NÜN YOLU AÇIK
BAŞKAN BAYDİLLİ: “HİZMET İSTİKRARI VE VİZYONEL PROJELERLE...