Göbeklitepe, UNESCO listesine girmeyebilir
Reklam
  • Reklam

Göbeklitepe, UNESCO listesine girmeyebilir

UNESCO’nun ‘Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Göbeklitepe için Eylül ayında gelecek olan heyet, üst kapatma çalışmalarını inceleyecek. Heyet, inşaat çalışmasıyla ilgili olumsuz rapor vermesi halinde tam adaylık başvurusu 2019’a ertelenebilir.

07 Temmuz 2017 - 15:29

UNESCO heyeti Eylül ayında Göbeklitepe'yi incelemeye gelecek, üst kapatma inşaatı bitmemişse adaylık 2019'a ertelenebilir. Birleşmiş Milletler, (BM) Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı´nın (UNESCO), ´´Dünya Mirası Geçici Listesi´ndeki varlıkları arasında bulunan ve 12 bin yıl öncesine ait tarihi eserleri bünyesinde barındıran Göbeklitepe’yle ilgili üst kapatma çalışması geçtiğimiz yıl başlamıştı. 15 Temmuz’da bitmesi için yoğun çaba harcanıyordu ancak son açıklamalara göre üst yapı çalışmalarının planlanan tarihte bitmeyeceği yönünde. Haliliye Belediyesinin üst yapı çalışmasının bitmesi için destek sözü verdiği Göbeklitepe’yle ilgili UNESCO Heyetinin Eylül ayında incelemeye geleceği ifade ediliyor. Üst yapıyla ilgili çalışmaları yerinde inceleyecek olan heyetin olumsuz rapor vermesi halinde ‘Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Göbeklitepe’nin adaylığının 2019 yılına ertelenebileceği dile getiriliyor.

SCHMİDT ADAYLIK SÜRECİNE SEVİNMİŞTİ 
Göbeklitepe’nin dünya kültür mirasına kazandırılmasında büyük emekleri olan ve geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybede Prof. Dr. Klaus Schmidt, ölümünden önce yaptığı açıklamada, Göbeklitepe'nin bir süre önce UNESCO'nun ''Dünya Mirası Geçici Listesi''ne alınmasının kendilerini çok sevindirdiğini ifade etmişti.

Listeye alınmayı çok hızlı bir gelişme olarak nitelendiren Schmidt, ''Göbeklitepe'nin UNESCO kriterlerini doldurduğuna dair herhangi bir şüphemiz yok. Koruma açısından bakarsak bütün tepe şu ana kadar yapılaşmadan korundu. Bu yönden çok iyi durumda ve emsalsizliği, yani başka bir örneği olmaması açısından da en önemli kriteri böylece dolduruyor. Göbeklitepe'nin asıl listeye girmesi de en kısa zamanda gerçekleşecektir, bu konuda hiç şüphemiz yok. Bu aday listesinden asıl listeye geçmek zor bir prosedür. Çok işlemi gerektiren bir evre, bu evrede çok çalışmamız gerekecek ve birçok uzmanın yardımını alacağız bu konuda. Mesela şimdiden Dünya Anıtlar Vakfı'nın bize yardımları oluyor. Şanlıurfa için büyük bir kazanç olacak bu. Çünkü 'Dünya Kültür Mirası', adı üzerinde, dünyadaki en önemli anıtlarla karşılaştırılmış olacak ve bugünkünden çok daha fazla bir tanıtıma ve tanınmışlığa ulaşacak, ayrıca buraya çok daha fazla insanı çekecektir'' ifadelerini kullanmıştı.

Adil HİLAL/AJANS URFA

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KARAAĞAÇ ; HALİLIYE BİZİ BİZ HALİLİYE'Yİ SEVİYORUZ
KARAAĞAÇ ; HALİLIYE BİZİ BİZ HALİLİYE'Yİ SEVİYORUZ
KAPLAN, “HEP HALKIMIZIN İÇİNDE OLACAĞIZ”
KAPLAN, “HEP HALKIMIZIN İÇİNDE OLACAĞIZ”