Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Zeki Yalçınkaya önderliğinde bu yıl faaliyete geçen dernek, dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin, yardıma muhtaç herkese ulaşmayı amaçlıyor.
Derneğin kuruluş amacı, kimsesizler, yetimler, öksüzler, sokak çocukları, savaş ve doğal afet mağdurları gibi zor durumda kalan tüm insanlara insani yardım ulaştırmak olarak açıklandı. Dernek tüzüğünde belirtildiği üzere, temel hak ve hürriyetlerin korunması, yoksullukla ve uyuşturucu gibi zararlı etmenlerle mücadele edilmesi, nitelikli insan yetiştirilmesi için eğitim faaliyetleri düzenlenmesi ve sivil toplumun güçlendirilmesi de derneğin ana hedefleri arasında yer alıyor.
Geniş Kapsamlı Faaliyet Alanı
Dünya İslam Yardım Derneği, kuruluş amaçları doğrultusunda geniş bir yelpazede faaliyet göstermeyi planlıyor. Planlanan çalışmalar arasında şunlar öne çıkıyor:
* Temel İhtiyaçlar: Acil gıda programları, kurban ve Ramazan yardımları, aşevleri, giysi dağıtımı, barınma (prefabrik köyler, ev tadilatları).
* Yetimlere Destek: Yetimhane kompleksleri inşa etme ve işletme, yetim çocukların gıda, giyim, eğitim, sağlık ve barınma ihtiyaçlarını karşılama.
* Eğitim: Her seviyede eğitim kurumu (kreş, okul, yurt, kurs merkezi vb.) inşa etme, kiralama veya mevcut kurumlarla işbirliği yapma, eğitim materyalleri sağlama, laboratuvar ve kütüphaneler kurma, öğrencilere yönelik destek programları.
* Meslek Edindirme ve Kalkınma: İhtiyaç sahiplerine yönelik hayvancılık, çiftçilik, terzilik, bilgisayar gibi alanlarda meslek edindirme kursları düzenleme, iş kurma desteği sağlama, kadın ve gençlere yönelik gelişim programları.
* Sosyal ve Psikolojik Destek: Özellikle yetim ve travma yaşamış çocukların ve ailelerin psikolojik rehabilitasyonu, topluma yeniden kazandırılması için konferans ve kurslar düzenleme.
* Altyapı Çalışmaları: Yol, köprü, çeşme, su şebekesi, park, sosyal tesis, cami ve Kur'an kursu gibi yapıların inşası ve onarımı.
* Yoksullukla Mücadele: İstihdam artırıcı projeler geliştirme, ihtiyaç sahiplerini doğru tespit etmek için çalışmalar yapma, yoksulluk haritaları oluşturma ve yardımseverlerle ihtiyaç sahipleri arasında köprü kurma.
Derneğin Gelecek Vizyonu
Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Zeki Yalçınkaya, derneğin özellikle yoksulluğun ve çocuk ölümlerinin azaltılması, çocukların suça bulaşmasının önlenmesi ve ailelerin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için çalışacağını belirtti. Yeni kurulan derneğin, Şanlıurfa başta olmak üzere hem Türkiye'de hem de uluslararası alanda insani yardım faaliyetlerine önemli katkılar sunması bekleniyor. Dernek, faaliyetlerini tüzüğünde belirtilen ilkeler doğrultusunda sürdürecek.
YORUMLAR