ASLAN; " Irak Bir Dönüm Noktasında"

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler uzmanı Ömer ASLAN Orta doğu ve ırakta yaşanan gelişmeleri kaleme aldı.

 Irak Bir Dönüm Noktasında

Ülkeyi kontrol etmeye, kaynaklarını israf etmeye, yeteneklerini boşa harcamayı ve devletin yolsuzluğunu yaymaya çalışan kısır bir uyum döngüsüyle karşı karşıyayız.

Yaşasın benim neslim  - Irak’a Arapçılığın sesinin yankılandığı büyük bir Arap kalesi olarak bakıyor ve tüm durumlarda kendi milletinin olaylarıyla etkileşime giriyor, Irak,   Babillilerden Abbasi devleti ile modern çağa kadar güçlü ve parlak bir tarihe sahiptir..

Mezopotamya ülkesi muazzam bir servete sahiptir, bereketli bir topraktır, bu nedenle Irak kelimesinin kendisi, toprağın kalitesini ve onu çevreleyen koşulların doğasını yansıtacak şekilde kara diyarı anlamına gelir. Yüce Allah ülkelere ya suyun bolluğunu ya da petrolün bolluğunu verir.  Ancak Bu Arap ülkesine petrol, su, verimli toprak ve ayrı bir insan unsuru verdi.

Irak'ın güçlü bir hava kuvvetine ve yüksek eğitimli pilotlara sahip olduğunuve Habbaniyah üssünün  bazı Mısırlı pilotlara ev sahipliği yaptığını hala hatırlıyoruz. Bunlar arasında, Irak pilotlarının etkinliği ile her zaman ilgisini çeken seçkin askeri pilot Muhammed Hüsnü Mübarek’te vardı. Mısır ve Mısırlılar için iyi ahlaki, merhametli ve sevgilerinin yanı sıra, Irak üssünü terk ettiklerinde Irak pilotları tarafından gözyaşlarıyla uğurlandılar. Irak, uzun bir geçmişi olan ve birbirini takip eden medeniyetleri olan duygusal bir halktır ve baştan beri etnik ve dini çeşitliliği bilmiştir.Ancak, Araplığı her zaman baskın kökenli, ulusal karakterinin ve kültürel derinliğinin ana bileşeni olmuştur. Bu nedenle, Irak’ın Arap ve ulusal meselelere katkısı dikkat çekiciydi, Araplar bunu Arap milletinin doğu kapısının koruyucusu olarak nitelendirir.

Bu gün İran'ın egemen olduğu iki Arap ülkesinde olanların en önemli özelliklerinden biri; Irak ve Lübnan’da Şii vatandaşları, İran Şii milislerine karşı isyan ediyor. Anavatanlarına, Arapçılığına veinsanlığına adanan Şiiler, İran ajanlarının  ülkelerinde yaptıklarını büyük ölçüde reddediyor. Bu, bölgede önemli bir dönüm noktasıdır. Bugün Irak'ta ve Lübnan’da olup bitenler, Arap ülkelerindeki Şii vatandaşlarının sadece ülkelerine sadık olduklarını doğrulamaktadır. Yakın veya uzak, Şii doktrinine dayanan Pers projesi, emperyalist hırslarının ve tüm üyelerin Araplara karşı tarihsel nefretinin ardında bir kapak oluşturuyor ve İranlı ajanlar onlarla ilgileniyor. Bununla birlikte