AKILLI TELEFONLARDAN DAHA AKILLIYIZ
Reklam
  • Reklam

AKILLI TELEFONLARDAN DAHA AKILLIYIZ

Konuk Yazarımız Ali Ençbir Kaleme aldı…

18 Nisan 2018 - 22:06 - Güncelleme: 18 Nisan 2018 - 22:11

Bu makalemizde bilişim güvenliğine farklı bir bakış açısı getirmek amacı ile akıllı telefonlar üzerinde özel bilgilere (galeri,rehber vb.) erişim izni isteyen uygulamaların, özellikle Anti-Virüslerin casuslaştırılması konusuna değineceğim.

Günümüzde hemen hemen herkesin elinde akıllı telefonlar mevcut ve adeta hayatın temel ihtiyaçları olarak kabullenilmiş durumdadır.

Her anımızı fotoğraflayıp yedeklediğimiz, banka işlemlerimizi gerçekleştirdiğimiz, sosyal medyalara erişim sağladığımız, operatörlerin uygulamalarını kurup gerek faturalı gerekse faturasız hat işlemlerimizi yaptığımız cihazlarımıza bir çok gereksiz uygulama yüklüyoruz ve zaman içerisinde her uygulamanın kaldırılmasıyla geride bıraktığı dosya kalıntılarını temizlemek için ayrıca anti-virüs uygulamalarına da ihtiyaç duyuyoruz.

Zaten indirdiğimiz çoğu uygulama alakasız bir şekilde kişisel dosyalarımıza erişim izni isterken sürekli bilinçsizce yüklenip ağırlaştırdığımız cihazlarımıza virüs temizleyici, dosya kalıntılarını temizleyici gibi uygulamalar da dolduruyoruz.Her bir uygulama ayrı birer ajan niteliğinde bütün özelimizi kendi sunucularına aktarıyor.

Mesela kurduğumuz anti-virüs veya dosya temizleyiciler ekrana gereksiz reklamlar taşıyor hatta bazen reklama tıklamadıkça o sekmeden ayrılamıyorsunuz illa yönlendirdiği sayfaya kadar ulaştırıyor ve can sıkıcı bir hale dönüşebiliyor. Bilinçli kullanıcılar gereksiz uygulamalardan kaçınarak kişisel bilgilerinin güvenlik riskini en aza indirebiliyorlar.

 

Peki bu şartlar altında normal akıllı telefon kullanıcıları olarak ne kadar güvende olduğumuzu düşünüyoruz?

İşin aslına inmek gerekirse kullandığımız akıllı telefonların veya iletişim cihazlarının temel uygulamalarının da özel bilgilerimizi üretici firmaya iletmediğinin bir garantisi yoktur. Kaldı ki uygulamalardan ziyade güvenlik gerekçesi olarak gördüğümüz donanımsal özellik olan parmak izi ve yüz tanıma sistemi dahi yeterli bilgiyi serverlere taşımaktadır.

Dememiz o ki donanımsal özelliğe karşı kendimizi koruyamasak da çok önemli bilgilerimizin güvende kalmasını istiyorsak cihazlarımıza uygulama yüklerken nelere erişim izni istediğine dikkat edelim, gereksiz uygulamalardan kaçınalım ve anti-virüs gibi görünen fake (sahte) uygulamaları yüklemeyelim. Sağlıcakla kalın

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Reha Atatuğ
    5 yıl önce
    Sayın Ali Bey yazınız ve doğru bilgilendirmeniz için teşekkür eder başarılarınızın devamını dilerim saygilarimla
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KARAAĞAÇ ; HALİLIYE BİZİ BİZ HALİLİYE'Yİ SEVİYORUZ
KARAAĞAÇ ; HALİLIYE BİZİ BİZ HALİLİYE'Yİ SEVİYORUZ
KAPLAN, “HEP HALKIMIZIN İÇİNDE OLACAĞIZ”
KAPLAN, “HEP HALKIMIZIN İÇİNDE OLACAĞIZ”