90’lı yıllarda Urfa’da öğretmenlik yapan profesörün anısı
Reklam
  • Reklam

90’lı yıllarda Urfa’da öğretmenlik yapan profesörün anısı

Şanlıurfa’da 90’lı yıllarda öğretmenlik yapan Prof. Dr. Lokman Turan, Urfa ile ilgili anısını paylaştı. Edebiyatın, kasidenin ve sıra gecesinin yer aldığı anısıyla ilgili paylaşımında Turan, “Urfa, her köşe başından bir efsanenin baktığı şehir” ifadesini kullandı.

28 Ekim 2022 - 11:18

 

 

Erzurum Atatürk Üniversitesi Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lokman Turan, 90’lı yıllarda öğretmen olarak atandığı Şanlıurfa ile ilgili bir anısını sosyal medyadan paylaştı. Öğretmenliğe başladığı Urfa’da yaşlı bir adamla yaşadığı diyalogu anlatan Turan, kentteki kültürel zenginliğe dikkat çeken bir yorumda bulundu. Turan’ın içerisinde edebiyat, kaside, sıra gecesi, türkü barındıran paylaşımı şöyle:

“90’lı yıllar. Urfa’da öğretmenim. İlk görev yerimdir. Bir Cumartesi öğleden sonra Belediye’nin yanındaki bahçede oturuyorum. Böyle bir Ekim günü, ateş gibi bir sıcak. Yaşlı bir adam geldi, yanıma oturdu. ‘Gurban ne iş yaparsın?’ dedi. ‘Öğretmenim’ dedim.

‘Ne öğretmenisin?’ dedi. ‘Edebiyat’ dedim. ‘Osmanlıca bilir misin?’, ‘Evet” dedim. ‘Ben aruzla şiir yazarım’ dedi. ‘Yarın bu vakitler burada olursan sana şiirlerimi getireyim’, dedi ve gitti. O vakitler cep telefonu filan yok tabi. Ertesi gün, aynı saatte oraya gittim.

Geldi, elinde hacimli bir defter. İçini açtım. Kasideler, gazeller, musammatlar, tarihler, kıt'alar, rubaîler vs. Osmanlı Türkçesiyle kaleme alınmış. Bir divançe anlayacağınız. Sanki 18., 19. yüzyıla gitmiş, bir divan şairiyle karşılaşmış gibiydim.

Urfa, her köşe başından bir efsanenin baktığı şehir...O günün akşamı bu ihtiyarla buluştuk. Beni bir sıra gecesine götürdü. Fuzûlî'den, Nesîmî'den okunan gazeller. Söylenen türküler, sanat mûsikîsinden icra olunan şarkılar. Makam-ı Urfa!

Bu muhteşem gece biterken...İhtiyar adamın Halide Nusret Zorlutuna'ya atfen söylediği: ‘Oğul, Urfa'nın cehennem gibi gündüzleri varsa, cennet gibi de geceleri vardır.’ (1992, Urfa)”.

HABER MERKEZİ

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KARAAĞAÇ ; HALİLIYE BİZİ BİZ HALİLİYE'Yİ SEVİYORUZ
KARAAĞAÇ ; HALİLIYE BİZİ BİZ HALİLİYE'Yİ SEVİYORUZ
BAŞKAN BAYDİLLİ: “HİZMET İSTİKRARI VE VİZYONEL PROJELERLE KARAKÖPRÜ’NÜN YOLU AÇIK
BAŞKAN BAYDİLLİ: “HİZMET İSTİKRARI VE VİZYONEL PROJELERLE...